ARVONLISÄVERON VÄHENNYS YRITYKSEN OSTOISTA.

Arvonlisäverolaissa (30.12.1993/1501) on linjattu, että yritys voi vähentää arvonlisäveron ostamansa palvelun tai tavaran hinnasta. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, ettei yritys maksa ostoksista arvonlisäveroa. Tuotteesta tai palvelusta riippuen alennus voi olla 24%, 14% tai 10% kassakuitin loppuhinnasta.

Huom! Kuitti ja maksupäätetosite eivät ole sama asia. Jos työntekijä kadottaa kuitin tai säilyttää ainoastaan maksupäätetositteen, maksaa se yrityksellesi rahaa. Pahimmassa tapauksessa et voi merkitä kulua kirjanpitoon.

Arvonlisän vähentämisen edellytyksenä on, että yrityksellä on ostamastaan tavarasta tai palvelusta myyjän antama lasku tai laskuna toimiva tosite, eli kansankielellä kuitti. Maksupäätetosite ei ole kuitti.

POIKKEUKSET VÄHENNYKSISSÄ. 

Arvonlisäveroa ei voi vähentää ostoista, jotka tulevat yrittäjän tai työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön. Vähennystä ei myöskään voi tehdä seuraavista tavoista ja palveluista:

  1. asuntona, lastentarhana, harrastustilana tai vapaa-ajanviettopaikkana käytettävää kiinteistöä sekä siihen tai sen käyttöön liittyviä tavaroita ja palveluja
  2. asunnon ja työpaikan väliseen kuljetukseen liittyviä tavaroita ja palveluita
  3. edustustarkoitukseen käytettäviä tavaroita ja palveluita
  4. henkilöautoja, moottoripyöriä ja eräitä muita kuljetusvälineitä sekä niihin tai niiden käyttöön liittyviä tavaroita ja palveluita.

4. rajoitus ei koske sellaista henkilöautoa, joka on hankittu pelkästään vähennykseen oikeuttavaan käyttöön (=autoa käytetään ainoastaan yrityksen ajoihin).

KADONNUT KUITTI MAKSAA YRITYKSELLE.

Vähennyksen tekeminen edellyttää, että yritys voi esittää ostamastaan tavarasta tai palvelusta laskun tai kuitin. Toisin sanoen vähennystä ei voi tehdä mikäli kuitti tai lasku on kadonnut.

Kuitti kadoksissa? Älä huoli. Voit tehdä tällaisessa tilanteessa kirjallisen selvityksen siitä mitä olet ostanut, keneltä, milloin, mihin hintaan ja millä verokannalla. Eli toisin sanoen voit tehdä kuitin itse. Omatekemä kuitti riittää kirjanpitoon mutta sen perusteella et voi tehdä alv-vähennystä.

Kadonnut kuitti tarkoittaa parhaassa tapauksessa ainoastaan arvonlisävähennyksen menettämistä. Huonoimmassa tapauksessa kustannusta ei voi merkitä kuluksi kirjanpitoon.

KUITTI ≠ MAKSUPÄÄTETOSITE.

Kun ostat jotain, saat usein ostotapahtumasta kaksi paperia – kuitin sekä maksupäätetositteen. Joissain tilanteissa asiakas voi saada kassalta ainoastaan maksupäätetositteen.  Maksupäätetosite ja kuitti eivät ole sama asia. Maksupäätetosite ei sisällä samoja tietoja kuin kuitti, joten sen perusteella yritys ei saa arvonlisäveroa takaisin.

Kadonnut kuitti tarkoittaa parhaassa tapauksessa ainoastaan arvonlisävähennyksen menettämistä. Huonoimmassa tapauksessa kustannusta ei voi merkitä kuluksi kirjanpitoon.

Ennen kuin toimitat kuitit eteenpäin, varmista ettei joukossa ole maksupäätetositteita. Jokainen kuitin sijasta säästetty maksupäätetosite tarkoittaa yritykselle joko 24%, 14% tai 10% tappiota.

MITÄ KUITISTA PITÄÄ LÖYTYÄ

Kuitin sisältö riippuu ostoksen summasta. Jos ostos on alle 400 euroa, kuitista on löydyttävä seuraavat tiedot:

  • Laskun verollinen summa
  • Myyjän nimi ja y-tunnus
  • Tavaroiden määrä ja laji
  • Suoritettavan veron määrä verokannoittain

Ostitko yli 400 euroa maksavan tuotteen tai palvelun? Katso kuitista löydyttävät tiedot tästä.

ARVONLISÄVERON PALAUTUS

Arvonlisävero on niin sanottu oma-aloitteinen vero, jonka yritys joutuu laskemaan, ilmoittamaan ja maksamaan itse. Yksinkertaistetusti yritys laskee myymistään palveluista ja tuotteista saadun arvonlisäveron. Tämän jälkeen yritys laskee ostetuista palveluista ja tuotteista maksetun arvonlisäveron. Jos yritys on maksanut enemmän arvonlisäveroa kuin mitä on saanut, liika vero maksetaan takaisin. Ja jos yritys on maksanut ”liian vähän” arvonlisäveroa, joutuu se maksamaan lisää veroa.

Yritys, jonka liikevaihto on alle 10 000 euroa 12 kuukauden pituisen tilikauden aikana, ei tarvitse ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi. Toisin sanoen tällaisen yrityksen ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa.

VÄLTÄ TAPPIOT HELPOSTI.

Tripperiin on lisätty alkuvuoden aikana 670 kuittia. Näistä kuiteista 84 ovat olleet maksupäätetositteita. Näiden maksupäätetositteiden yhteenlaskettu summa on ollut 4956 euroa.

”Väärät kuitit” ovat aiheuttaneet yrityksille tuhansien eurojen tappiot. Tappiot olisi voitu välttää Tripper matkalaskusovelluksen kuittivahdilla. Kuittivahti varmistaa, että työntekijä lisää kuitin eikä maksupäätetositetta. 

Jos työntekijä säilyttää kuitin sijasta maksupäätetositteen, yritys ei voi hakea arvonlisäveroa takaisin. Tämä tarkoittaa sitä, että yritys tekee tappiota vähintään ostetun tuotteen tai palvelun arvonlisäveron verran. Pahimmassa tapauksessa koko kustannusta ei voida lisätä kirjanpitoon. Tämä voi tarkoittaa tuhansien eurojen turhia tappioita vuodessa.

TEEMME YRITTÄMISESTÄ HELPOMPAA.

Tripperin takana toimii joukko sarjayrittäjiä, jotka ovat kyllästyneet yrityksen pyörittämiseen liittyvään byrokratiaan. Yrittäminen ei ole helppoa – meidän tarkoitus on tehdä siitä helpompaa.

Meidän tarkoitus on tehdä yrittämisestä helpompaa vähentämällä tuottamatonta työtä ja paperien pyörittelyä. Ensimmäinen konkreettinen askel tällä matkalla on automatisoida matkalaskujen ja kuittien käsittely. Tripper on yrittäjän matkalasku- ja kuittisovellus, joka säästää yrittäjän aikaa ja rahaa automatisoimalla matkalaskujen ja kulukorvausten käsittelyn.  Työmme on tehty, kun yrittäjä voi keskittyä paperien pyörittelyn sijaan tuottavan työn tekemiseen.

SUOSITUIMMAT ARTIKKELIT

MUUT KÄVIJÄT LUKIVAT SEURAAVAKSI.