Markkinointi ei ole rakettitiedettä.

Huomasitko uuden tehokkaan markkinointivillityksen, haluat testata twitteriä ja facebookissakin olisi taas tarjolla uusia kikkoja? Tuttu tunne pienyrityksessä toimivalle. Ei siinä mitään, kunhan perusasiat ovat kunnossa.

Ennen toimiin ryhtymistä on kuitenkin usein syytä pysähtyä tarkastelemaan omaa markkinointistrategiaa, eli varmistaa että onhan meille selvillä ketä tavoittelemme ja millä viestillä. Oli yritys millä alalla tahansa markkinointistrategiaa tulisi aina rakentaa näiden kahden perusjutun päälle:

 • Tunne asiakkaasi
 • Erottaudu kilpailijoista

Saattaa tuntua itsestään selvältä, mutta loppujen lopuksi moni yritys jättää perustyön tekemättä kunnolla, jolloin mm. uusien markkinointikanavien testaaminen ei ole enää tehokasta.

Tunne unelma-asiakkaasi.

Moni pienyritys kosiskelee liian suurta ja monimuotoista asiakaskuntaa – kaikille koitetaan tarjota jotain ja toivotaan että näin saadaan enemmän asiakkaita, kun kerta verkkojakin on useammassa järvessä. Usein kuitenkin mahdollisesti ostohalukas asiakas hukkuu informaatio tulvaan ja kääntyy pois.

Tästäpä esimerkkinä asiakas, joka etsii kodinsiivouspalveluita Tampereelta.

 • Yritys A tarjoaa siivousta Pirkanmaan alueella toimistoihin, tilaisuuksiin, kouluihin, kotiin, mökille ja mukaan,
 • Kun taas Yritys B:n nettisivuilla lukee, että tarjoamme siivousta kotitalouksille Tampereella.

Todennäköisesti asiakas näkee Yritys B:n houkuttelevampana, sillä se tarjoaa suoran ratkaisun juuri hänen ongelmaansa.

Tästä syystä oman asiakaskunnan tunteminen on erittäin tärkeää ja kohdennetun joukon tavoittaminen on usein tehokkaampaa kuin ”kaikkien” palveleminen. Parhaiten oman asiakaskunnan tuntemisessa pääsee alkuun selvittämällä, kuka on yrityksesi unelma-asiakas.

Unelma-asiakas on asiakas, jonka ongelmaan sinun yrityksesi tarjoaa ratkaisun ja jota yrityksesi myös haluaa palvella. Mitä tarkemmin unelma-asiakkaan saa määriteltyä, sitä helpompi sinun on kohdentaa markkinointiasi.

Miten tunnistan unelma-asiakkaan. 

Tässä on lyhyt ja ytimekäs lista unelma-asiakkaan tunnistamiseksi:

 • Aloita tunnistamalla kaikkein tuottavin asiakasryhmäsi
 • Tunnista tästä ryhmästä ne jotka kehuvat palveluasi/tuotettasi/yritystäsi
 • Etsi tästä ryhmästä yhteisiä demografisia piirteitä
 • Tutki tätä ryhmää ja pyri tunnistamaan mikä tekee siitä niin hyvän – miksi haluamme ja pystymme palvelemaan juuri näitä
 • Hahmottele tämän pohjalta unelma-asiakkaasi – vaikka ihan piirtämällä paperille, näin saat visualisoitua unelma-asiakkaasi

Usein ajatellaan, että kaikkia halukkaita pitää palvella, mutta unelma-asiakkaalla on myös vastakohtansa. Näitä ovat asiakkaat, jotka ostavat, mutta joille yrityksesi tarjooma ei suoraan sovellu. Tällaisen asiakkaan palvelemiseen uppoaa huomattavasti enemmän resursseja ja jatkuvana riskinä on, ettei ole asiakas tyytyväinen.

Asiakas, joka kokee ettei saa ongelmaansa ratkaisua, avaa helposti suunsa ja kertoo tästä kyllä myös eteenpäin. Tässä tilanteessa sillä ei enää ole väliä, vaikka yrityksesi olisikin tehnyt asiakkaan eteen huomattavasti tavallista enemmän. Joskus voi siis olla perusteltua kieltäytyä kohteliaasti, tai jo ennakoivasti rajata asiakaskunnastaan pois tunnistettu ”ongelmaryhmä”.

Muista erottautua kilpailijoistasi

Löydä se ”oma juttu”, jolla erotutaan kilpailijoista. Liian usein puuhastellaan omassa työpajassa ja ajatellaan tekevänsä jotain uniikkia. Ulkopuoliselle ja potentiaalisille unelma-asiakkaille yrityksen ainutlaatuisuus ei välttämättä välity, varsinkin jos emme itse ole argumentoineet sitä kunnolla. Alkuun on hyvä huomata, että hinta on usealla alalla heikko erottautumiskeino pitkällä aikavälillä. Jossain vaiheessa joku tulee tarjoamaan samaa halvemmalla ja tässä vaiheessa hintakilpailuun lähteminen ajaa liiketoiminnan todennäköisesti alas – varsinkin jos meillä ei ole muuta erottautumiskeinoa.

Paras resurssisi on asiakkaasi, erityisesti tyytyväiset sellaiset, sillä he myös puhuvat yrityksestäsi ja siitä miten te ratkaisitte hänen ongelmansa. Hyödynnä siis asiakkaitasi ja kysy heiltä:

 • missä yrityksesi on onnistunut
 • tai minkä takia he valitsivat juuri sinun palvelusi

Jälkimmäiseen kysymykseen ”Hyvä palvelu” on yleinen ja kiva vastaus, mutta se ei vielä erota meitä kilpailijoista. We must go deeper, eli tässä kohtaa kannattaa painaa syvemmälle ja pyytää asiakasta kertomaan tarina hyvästä palvelusta tai vaihtoehtoisesti kuvailemaan tilannetta, jossa hän on kokenut meidän onnistuneen erinomaisesti. Vastauksia yhdistelemällä voidaan usein löytää toistuva teema, joka voi kääntyä hyvinkin persoonalliseksi erottautumisargumentiksi.

Kun yritykselläsi on selkeä markkinoinnin kohde ja erottautumiskeino, on markkinointistrategian perusasiat kunnossa ja sitä voidaan alkaa toteuttamaan eri markkinointikanavien avulla.

Haluamme tehdä yrittämisestä helpompaa – TRIPPER.

Tripperin takana toimii joukko sarjayrittäjiä, jotka ovat kyllästyneet yrityksen pyörittämiseen liittyvään byrokratiaan. Yrittäminen ei ole helppoa – meidän tarkoitus on tehdä siitä helpompaa.

Meidän tarkoitus on tehdä yrittämisestä helpompaa vähentämällä tuottamatonta työtä ja paperien pyörittelyä. Ensimmäinen konkreettinen askel tällä matkalla on automatisoida matkalaskujen ja kuittien käsittely. Tripper on yrittäjän matkalasku- ja kuittisovellus, joka säästää yrittäjän aikaa ja rahaa automatisoimalla matkalaskujen ja kulukorvausten käsittelyn.  Työmme on tehty, kun yrittäjä voi keskittyä paperien pyörittelyn sijaan tuottavan työn tekemiseen.

SUOSITUIMMAT ARTIKKELIT

MUUT KÄVIJÄT LUKIVAT SEURAAVAKSI.