Mitä on hakukoneoptimointi, eli SEO?

Hakukoneoptimointi on tuotteen, palvelun tai yrityksen näkyvyyden parantamista Googlen ja muiden yritysten hakukoneissa. Hakukoneoptimointi on onnistuessaan tehokas ja edullinen tapa lisätä myyntiä. Parhaassa tapauksessa hakukoneoptimointi voi olla ainoa tapa, jolla yrityksen tarvitsee markkinoida tuotteitaan.

Rehellisyyden nimissä kuitenkin kannattaa todeta, että tällainen tilanne on ennemmin poikkeus kuin sääntö. Jos et voi odottaa tuloksia yli puolta vuotta – hakukoneoptimointi ei välttämättä ole paras vaihtoehto sinulle.

Riskinä hakukoneoptimoinnissa on oman ajan ja rahan tuhlaaminen ilman, että saadaan oikeita tuloksia. Itse asiassa hakukoneoptimointi on verrattavissa loton pelaamiseen – muutama voittaa todella isosti ja muut ovat enemmän tai vähemmän häviäjiä.

Näin hakukoneoptimoit omat sivut.

Googlen hakukone on erittäin älykäs ja siitä tulee jatkuvasti älykkäämpi. Vaikka Google ei ole ikinä suoraan paljastanut hakutulosten järjestyskriteereitä, asiantuntijat ovat tehneet aiheesta useita valistuneita arvioita. Pelkästään konservatiivisen arvion mukaan arviointikriteereitä on satoja ja lopullinen päätös sivujen sijoittumisesta muodostetaan pimeällä logiikalla.

Sivujen sijoituksen keinotekoinen nopea parantaminen on käytännössä mahdotonta! Ei kannata odottaa, että mitään merkittävää tapahtuu yhdessä viikossa tai edes kuukaudessa. Tuloksissa menee parhaassakin tapauksessa pitkään ja huonoimmassa tapauksessa niitä saadaan odottaa koko loppuelämä.

Kuitenkaan Googlen tekoäly ja kriteerit eivät ole aukottomia… loppukädessä hakutulokset perustuvat erilaisiin sääntöihin (eli algoritmeihin). Tästä syystä me voidaan parantaa haluttujen sivujen sijoittumista Googlen hakutuloksissa erilaisilla toimenpiteillä (näitä toimenpiteitä kutsutaan yleisesti hakukoneoptimoinniksi, Search Engine Optimisationiksi tai SEO:ksi).

Hakukoneoptimointi 101: Ensimmäisenä kirjoita hyvää sisältöä ja lopuksi väännä sisältö rautalangasta hakukoneelle

Emme näe järkeväksi ryhtyä listaamaan Googlen hakukriteereitä. Keskitymme mieluummin logiikkaan ja hakutulosten kannalta kaikkein tärkeimpiin toimenpiteisiin.

Mitä, missä ja milloin?

Avainsanatutkimus – löydä oikeat hakusanat

Hakukoneoptimoinnin ensimmäinen vaihe on tehdä vähän tutkimusta. Meidän ei kannata suin päin suunnata optimoimaan sivuja ennen kuin tiedämme mitä hakusanoja ihmiset käyttävät ja kuinka paljon hakuja tehdään milläkin hakusanalla. Tätä kutstutaan avainsanatutkimukseksi. Eli kerätään tietoa ihmisten todellisesta käyttäytymisestä – ei mutuilua.

Aina kannattaa varmistaa, että meillä on tiedossa oikeita hakusanoja, joita potentiaaliset asiakkaat käyttävät riittävän suurissa määrin. Ei ole kovinkaan harvinaista, että varsinkin asiantuntijabisneksessä sivut optimoidaan ammattitermeille, joita asiakkaat eivät tiedä tai osaa käyttää… vaikka olisivatkin kiinnostuneita meidän tavaroista, palveluista tai yrityksestä.

Kun me olemme selvittäneet kiinnostavia avainsanoja, niiden joukosta kannattaa valita aluksi yksi ja kaikkein tärkein hakusana, jolle kirjoitetaan niin sanottu cornerstone-sivu.

Kirjoita hyvää sisältöä IHMISILLE

Googlen arvo tulee siitä, että ihmiset löytävät hakukoneen avulla ratkaisuja ongelmiinsa. Meidän ensimmäinen, tärkein ja tehokkain tapa hakukoneoptimoida sivut on auttaa Googlea saavuttamaan oma tavoitteensa. Eli meidän tehtävä on kirjoittaa uutta ja hyvää sisältöä, josta ihmiset hyötyvät. Nyrkkisääntö on, että mitä hyödyllisempi sivu tai artikkeli on, sitä korkeammalle se nousee Googlen hakutuloksissa.

Auta Googlea ymmärtämään sivustosi oikein – kerro keskeisin aihe suoraan ja selvästi. Kerro robotille mitkä asiat ovat tärkeitä (<h1>,<h2>,<h3>, <strong> jne.), mitä kuvat pitävät sisällään (alt=””)  yms.

Oikeastaan jos sinulla on riittävästi aikaa, hyvän artikkelin kirjoittaminen riittää. Ajan kanssa se nousee pikkuhiljaa hakutuloksissa ja lopulta päätyy ensimmäiselle sivulle.

Luo cornerstone -sivu

Cornerstone -sivu on sivujeston graalin malja ja se edustaa parasta mitä me voidaan kirjallisesti tarjota. Käytännössä Cornerstone -sivu on kaikkien meidän www-osoitteiden keskeisin sivu, perustuskivi, johon kaikki muut yksittäiset sivut nojaavat. SEO strategia onkin hyvin pitkälle cornerstone -sivun nostaminen hakutulosten kärkeen. Cornerstone on sivu:

  • jonka sisältöön panostetaan erittäin paljon
  • joka optimoidaan tärkeimmälle hakusanalle
  • joka tarjoaa paljon arvoa, on helposti jaettava ja sisältää uniikkia sisältöä
  • joka on hyödyllinen lukijalle
  • josta lähtee mahdollisimman paljon ulospäin suuntautuneita linkkejä
  • johon tulee mahdollisimman paljon sisäisiä linkkejä
  • josta lähtee mahdollisimman vähän sisäisiä linkkejä

Täsmä- ja long tail -artikkelit

Jos cornerstone-sivu on valtameri, artikkelit ja muut sivut muodostavat puroja, jotka päätyvät lopulta valtamereen.  Me tarvitsemme artikkeleita, eli täsmäohjuksia valittuihin long tail -hakusanoihin, koska meillä ei ole oikeastaan muuta keinoa saada näitä kävijöitä meidän sivuille.

Long tail -hakusanat ovat sellaisia hakusanoja, joilla ihmiset etsivät tietoa harvemmin. Hakukoneoptimoinnin näkökulmasta long tail -hakusanat ovat oikeastaan ensimmäinen vaihe, jolla sivuille saadaan orgaanista liikennettä… mitä pidempi hakusana on kyseessä, sitä harvinaisempi se on ja sitä helpomi meillä on päästä hakutulosten kärkeen.

Sivujen sisällön räätälöinti

Älä tuhlaa päiviä artikkelien ja sivujen kirjoittamiseen, jos jätät viimeistelyn puolitiehen. Viimeistelyn avulla parannat sivujen ja artikkelien mahdollisuuksia tulla löydetyksi Googlessa.

Räätälöinnin ensimmäisenä vaiheena on varmistaa, että kaikki sivut ja artikkelit (ml. cornerstone-sivu) on kirjoitettu yhdelle hakusanalle. Älä missään tapauksessa kirjoita yhdellä sivulla kahdesta toisistaan riippumattomasta aiheesta – tämä sekottaa Googlea ja tekee hakukoneoptimoinnista hankalaa. Eli, yhdellä sivulla tai artikkelilla käsitellään vain ja ainoastaan yhtä asiaa.

Esimerkiksi tämä sivu on tehty hakusanalle ”hakukoneoptimointi”. Vaikka sivulla käsitellään paljon erilaisia asioita aina Schemasta cornerstone-sivuun, kaikki liittyvät tiivisti yhteen ja samaan teemaan, eli hakukoneoptimointiin.

Toiseksi kaikki sivut pitää vielä räätälöidä hakukoneelle. Vaikka enää kukaan ei suosittele sivujen täyttämistä hakusanan toistamisella, sivulla pitää toistua hakusana riittävän monta kertaa. Tämän lisäksi meidän kannattaa varmistaa, että sivut ovat kaikkien muidenkin yleisten hakukoneoptimointikäytäntöjen mukaisia. Itse käytämme räätälöinnissä WordPressiin saatavaa ilmaista lisäosaa SEO by Yoast joka auttaa artikkelien ja sivujen viimeistelyssä.

Kerro Googlelle mitä sivustoltasi löytyy

Eikö olisikin kauheaa, jos tekisimme maailman parasta sisältöä, käyttäsimme optimointiin aikaa ja rahaa, mutta unohtaisimme kertoa hakukoneille, että sivusto on olemassa? Minusta ainakin olisi. Seuraavien toimnepiteiden tarkoituksena on auttaa Googlea sivujen ymmärtämisessä ja nostaa oikeat sivut hakutulosten kärkeen oikeilla hakusanoilla.

Kuten aikaisemmin totesimme, on tämä sivu optimoitu hakusanalle ”hakukoneoptimointi”. Tämän artikkelin lisäksi sivustoltamme löytyy paljon artikkeleita, jotka ovat täsmäohjuksia tarkempiin ja harvinaisempiin aiheisiin. Seuraavaksi meidän on osoitettava hakukoneille sivustomme hierarkia. Tämä voidaan tehdä laittamalla sivuston sisäiset linkit kuntoon.

Sisäisien linkkien tarkoitus on osoittaa Googlelle sivuston hierarkia ja kertoa mitä missäki on. Tämän avulla voimme osoittaa mitkä sivut ovat tärkeimpiä kuin muut sivut ja mitkä sijaitsevat pohjalla. Vaikka se voi kuulostaa ikävältä, niin kannattaa muistaa, että jos kaikki sivut on tärkeitä – mikään ei ole tärkeä.

Schema JSON-LD – huh mikä sana

Viimeisen parin vuoden aikana meille on tullut lukuisia uusia keinoja kertoa sivujen sisällöstä ja hierarkiasta Googlelle. Yksi näistä on Schema JSON-LD. Scheman JSON-LD merkinnöillä voimme suhteellisen helposti ja nopeasti kertoa hakukoneelle kaikki tärkeä meidän sivustosta.

Schema on kuitenkin sen verran monimutkainen aihe, eikä siihen ole olemassa vielä hyviä lisäosia, joten emme käsittele sitä tässä tarkemmin. Voit kuitenkin nähdä Scheman JSON-LD merkinnät toiminnassa menemällä Googlen Structured Data Test Tooliin ja hakemalla oman sivun tiedot.

Hakukoneoptimointi ei sovellu kaikille

Yleisestä harhaluulosta poiketen hakukoneoptimointia on myös oman näkyvyyden lisääminen erilaisilla arvostelusivuilla. Hyvänä esimerkkinä ovat ravintolat ja hotellit, joiden kannattaa keskittyä omien sivujen ohella parantamaan näkyvyyttä myös erilaisilla arvostelusivuilla kuten eat.fi tai tripadvisor.fi.

Emme näe mitään järkeä, että esimerkiksi Helsinkiläinen thairavintola käyttää aikaa ja rahaa oman www-sivun sijoittumisen parantamiseen Googlen hakutuloksissa hakusanalla ”thai ravintola kallio”. Sen sijaa kaikki resurssit kannattaa keskittää arvostelusivuihin.

Haluamme tehdä yrittämisestä helpompaa – TRIPPER.

Tripperin takana toimii joukko sarjayrittäjiä, jotka ovat kyllästyneet yrityksen pyörittämiseen liittyvään byrokratiaan. Yrittäminen ei ole helppoa – meidän tarkoitus on tehdä siitä helpompaa.

Meidän tarkoitus on tehdä yrittämisestä helpompaa vähentämällä tuottamatonta työtä ja paperien pyörittelyä. Ensimmäinen konkreettinen askel tällä matkalla on automatisoida matkalaskujen ja kuittien käsittely. Tripper on yrittäjän matkalasku- ja kuittisovellus, joka säästää yrittäjän aikaa ja rahaa automatisoimalla matkalaskujen ja kulukorvausten käsittelyn.  Työmme on tehty, kun yrittäjä voi keskittyä paperien pyörittelyn sijaan tuottavan työn tekemiseen.

SUOSITUIMMAT ARTIKKELIT

MUUT KÄVIJÄT LUKIVAT SEURAAVAKSI.